Home/Tag: metal construction

METAL ARCHITECTURE: "A Modern Retreat"

METAL ARCHITECTURE: “A Modern Retreat”

Corten steel helps residence blend into surroundings seamlessly.

By Marcy Marro Editor

Tonic Design

Photo: Tzu Chen Photography

Located in a wooded cul-de-sac neighborhood in Durham, N.C., this single-family residence, nicknamed Piedmont Retreat, is wrapped in vertical Corten steel panels facing the street, and vast expanses of floor-to-ceiling glass and cantilevered windows in the back that overlook the surrounding forest.

The owners reached out to Raleigh, N.C.-based Tonic Design and Tonic Construction to design and build the residence. “It’s a corner lot,” says Vincent Petrarca, co-owner, designer and contractor at Tonic Design, “so the house really had to respond to the two streets. And for us, trying to create a place that’s calm and a getaway, the idea of even a few streetlights at night on the corner, the house really had to turn its back on the street. So the house created this hard shell to that side of the property, and then it really opens up, like a geode, looking down the Piedmont ravine into the mature forest.” READ MORE…

2018-11-05T15:30:54+00:00December 12th, 2017|0 Comments

METALMAG: "Metal Framing and Panels Provide nearly Transparent Shelter"

By Krista Hovis

Lowe's Park Pavilion at the NC Museum of Art

Lowe’s Park Pavilion at the NC Museum of Art


While many art museums have lawn sculptures to draw visitors in, the North Carolina Museum of Art in Raleigh has taken the concept a step further. Within the museum’s 164-acre (66-hectare) park, the sculptures are more than just works of art; they serve functional purposes, as well. Designed by artists, the pieces are integrated into the infrastructure of the park and serve as seating, footbridges, gateways and, most recently, a shelter.
As visitors to the park walk along the museum trail, they come upon a stand of trees and a structure in which to rest and look out on a prairie. The 750-square-foot (70-m2) Lowe’s Park Pavilion, made possible in part through a grant from the North Wilkesboro, N.C.-based Lowe’s Charitable and Educational Foundation, is a work of art that provides shelter while blending with the surrounding landscape. Artist and exhibit developer Mike Cindric of Raleigh- based Design Dimension teamed up with Vincent Petrarca, a partner in the Raleigh- based architectural firm Tonic Design, to create an open and inclusive design process to achieve these goals. READ MORE…

2013-01-08T21:02:24+00:00January 8th, 2013|0 Comments

ARCHDAILY.com: "North Carolina Museum of Art Sculpture Park Pavilion / Tonic Design"

October 1, 2012

© Jim West


The pavilion is an outdoor classroom and component of the North Carolina Museum of Art’s Sculpture Park. The structure is wrapped in varying widths of horizontal, perforated metal bands, which offer experiences that change with the seasons, the light, and the vantage point of the viewer The pavilion’s metallic “skin” reflects its natural surroundings by taking on the colors of the grass and sky or, at times, completely disappearing into a moire pattern of light and shadow.
The team selected metal, both steel and aluminum, for three primary reasons. Structurally, steel allows the building to resist lateral forces through the use of moment connections, thus avoiding cross bracing and keeping the interior space as visually open as possible, Secondly, the perforated metallic skin, reflective, opaque and transparent, allows breezes to flow through the space while creating a composition of changing light and shadow. Finally, metal is a recycled content material and could one day be recycled and reused. READ MORE…

2012-10-02T17:34:57+00:00October 2nd, 2012|0 Comments