News2018-11-12T22:50:06+00:00

Tonic Design Honored with 11th AIA NC Award for Modern Addition to 1916 Home in Historic Cameron Park

Tonic Design addition

Old meets new and leaves room for a backyard. Photo © Keith Isaacs

Tonic Design’s very modern addition to a red-brick, Georgian Revival-style house built in 1916 is the recipient of a 2018 Merit Award from the North Carolina chapter of the American Institute of Architects (AIA NC). This marks the 11th time Tonic Design’s partners/principals Katherine Hogan, AIA, and Vincent Petrarca have received an AIA NC design award.

The AIA NC Awards program recognizes architects regionally and nationally for exceptional design expertise. Each winning project must exceed benchmarks for outstanding architectural design, structural composition, and application of design theory.

Perforated staircase between the original house and the addition. Photo © Keith Isaacs

The solution responds to the intent of the old house, building upon its narrative of family, heritage, fine taste, and social grace. Simultaneously, it introduces an entirely new narrative that tells the story of a more open, relaxed lifestyle with 21st-century amenities and attention to energy efficiency. Both narratives are articulated through materiality (brick and steel), form (a historic foursquare box and a simple rectilinear appendage), and spatial relationships created through floorplan.

As a result, the residence has been reinvented into a home that embraces casual, modern living without having to sacrifice any of the charm and character of the historic house.

Tonic Design wrapped the 1500-square foot addition’s simple, rectilinear form in Corten® steel, lots of glass, and natural wood and kept the volume within the outer perimeters of the original house. By separating the spatial needs between two floors, the partners also provided the owners with a generous backyard despite the property’s compact size.

The 2018 AIA NC jury called Tonic Design’s solution “thoughtful.” They admired the slim, double-height space the partners slipped between old and new, which solved many potential problems and kept the back brick wall of the old house exposed inside. They appreciated the slim profile of the perforated metal staircase in the interstitial corridor that maintains the addition’s light-filled ambiance while adding easy access to the upper floor.

“We share this award with our inspirational clients and with all of the highly skilled professionals who made this challenging project a pleasure to complete,” said Petrarca.

For more information on the Hillcrest addition and Tonic Design, visit http://www.tonic-design.com/.

October 31st, 2018|Tags: , , , |

Tonic Design Selected for WCPSS Master Professional Services Agreement

To provide architecture services for Wake County public schools. 
Tonic Design

Vinny Petrarca and Katherine Hogan, AIA

Tonic Design, a multi-award-winning architectural firm based in Raleigh, NC, has qualified to provide architecture services to the Wake County Public School System, the largest school district in North Carolina, under the WCPSS’s Master Professional Services Agreements.

To qualify, Tonic Design co-owners Vincent Petrarca and Katherine Hogan, AIA, met all criteria including:

  1. Expertise in the type of work the WCPSS would require.
  2. Number of years the firm has been in business.
  3. Successful past performance on similar projects that included handling budgets and scheduling.
  4. Awards and professional acknowledgments with letters of recommendation.
  5. Status as a minority business with 51 percent of the firm owned by, in this case, a woman.

Hogan, who is also a member of the City of Raleigh’s Appearance Commission, and Petrarca presented their qualifications to the WCPSS’s Facilities Design and Construction department. The agreement is in effect for two years

Tonic Design is currently working on a “Maker Space,” a new building for an existing private elementary school. The school’s administration wants to expand pedagogical opportunities through long-term projects and new technologies. Inspired by their mission, the partners have based the building’s form on sustainable design strategies. A large roof, for example, will define adaptable volumes of interior space and will let the students witness the sun tracking through the building during the school day,

October 1st, 2018|Tags: , , , |

CUSTOM HOME: “Hillcrest House Addition – An Innovative Approach To Old + New”

Tonic Design Modern Addition to Old Traditional House

During design development, a sectional opportunity presented itself that would avoid a head-on collision between old and new: a slender, double-height transitional space.
Photo by Keith Isaacs; diagram by Tonic Design

PROJECT DESCRIPTION
The project involved designing a modern, 1500-square-foot addition for a two-story, red brick, Georgian Revival-style house built in 1916 in a historic inner-city neighborhood with narrow lots and minimal set-backs between houses. The addition would become the primary hub of activity for a growing family and an ideal space for entertaining. Programmatically, it would include an open kitchen, dining, living area and a spacious master bedroom suite... READ MORE 

DWELL.com: “Hillcrest House Addition – An Innovative Approach to Old + New”

Tonic Design modern addition in Cameron Park.

A red brick Georgian Revival house built in 1916 welcomes a modern, glass and steel addition on a narrow lot in Raleigh’s Cameron Park neighborhood.

The project involved designing a modern, 1500-square-foot addition for a two-story, red brick, Georgian Revival-style house built in 1916 in a historic inner-city neighborhood with narrow lots and minimal set-backs between houses. The addition would become the primary hub of activity for a growing family and an ideal space for entertaining. Programmatically, it would include an open kitchen, dining, living area and a spacious master bedroom suite.

Tonic Design modern addition to historic house

Inside the Hillcrest addition.

Inside the Hillcrest addition.To uphold the general scale of this neighborhood and the manner in which the existing house has addressed the street for over 100 years, the addition’s mass is held within the outer planes of the old house, tucked against its rear elevation. And unlike other proposals the owners had seen, the plan divided the public and private spaces between two stories rather than letting the new construction consume the majority of the property. As a result, the architects retained a generous backyard for outdoor play space.

For the exterior walls, the architects chose Corten® steel because it is as durable as the old house’s brick veneer and it relates to its color tones. The wood siding at the rear elevation adds an element of warmth to the rugged steel, similar to the way in which the old house’s white wood trim creates softer edges against the brick.
How the existing house and the new construction linked together structurally presented the challenge. READ MORE…

July 16th, 2018|Tags: , , , |

ARCHITECTURAL DIGEST: “11 Must-See Houses in The Woods: Beautiful Modern Forest Houses”

A house in the woods doesn’t have to be rustic….

1700 Glenwood

…Piedmont Retreat

Durham, North Carolina
Tonic Design devised this Corten steel–clad home in a wooded neighborhood in Durham, North Carolina. The exterior is designed to weather and eventually blend in with the surroundings. The rear of the two-story, 3,800-square-foot house is glazed to take advantage of the forest views. READ MORE

June 2nd, 2018|Tags: , , |

Recent Posts on Instagram

  • birds eye worms eye gettingcloser
  • dairyland folly wip
  • Looking forward to presenting our work at the Fieldwork Design
  • Repost brooksscarpa  Can you see the forest through the